PERİYODİK TABLOYU KİM BULDU?

Periyodik cetvel farklı kimyasal elementleri çeşitli özelliklerine göre sınıflandırmak için geliştirilmiş bilimsel tablodur. Özellikle en önemli akademik disiplinlerden biri olan Kimya tarafından kullanılır. Periyodik tablonun başlıca amacı karşılaştırma, sistematize etme ve kimyasal elementlerin davranışlarını sınıflandırmaktır. Periyodik tablo kimya’nın yanı sıra kimya mühendisliği biyoloji ve fizik gibi diğer akademik disiplinler tarafından da sıkça kullanılır. Peki Periyodik Cetveli kim buldu?

Periyodik cetvel, 1869 yılında, Rus kimyacı Dimitri Mendeleyev tarafında,n bir kimyasal maddenin davranış eğilimlerini anlamaya yardımcı olmak için icat edilmiştir. Dmitri Mendelev ayrıca jeoloji, meteoroloji ve hidrodinamik de dahil olmak üzere diğer bilim dallarına da bir çok katkıda bulunmuştur. Aynı şekilde, yakıt, petrol ve patlayıcılar gibi kimyasal teknoloji içeren farklı konular üzerinde de çalışmalar yapmıştır. Ayrıca Rusya metrik sistemini de oluşturmuştur.

Dilimizde periyodik tablo, periyodik cetvel, periyodik çizelge, elementler tablosu gibi birçok şekilde isimlendirilmiştir. Bu tabloda bilinen bütün elementlerin artan atom numaralarına (buna proton sayısı da denir) göre bir sıralanmıştır. Dimitri Mendeleyev’in Periyodik cetvelinden önce de bu yönde çalışmalar yapılmış olmakla birlikte en geçerli tablo onun icat ettiği olmuştur.

Genelde periyodik tablonun babası olarak us bilim adamı Dimitri Mendeleyev ve Alman bilim adamı Julius Lothar Meyer kabul edilmektedir. Her ikisi de birbirinden habersiz olarak dikkate değer benzer sonuçlar üretmişlerdir.