Svante Arrhenius (İsveç, 1859 – 1927)

Svante August Arrhenius, 19 Şubat 1859, Svante Gustaf Arrhenius ve Carolina Christina Thunberg oğlu tarihinde doğdu. Ataları çiftçiler; amcası Uppsala yakınlarındaki Ultuna Botanik Tarım Yüksek Okulu ve Rektör Profesör ve daha sonra Tarım İsveç Akademisi Sekreteri oldu. Babası Svante doğdu Vik, Uppsala Üniversitesi ve çiftliklerin sorumlu istihdam kadastrocu oldu. Aile 1860 yılında Uppsala taşındı. Çocuk, rektör, iyi bir fizik öğretmeni Cathedral okulda eğitim gördü. Erken yaşlardan itibaren Svante aritmetik hesaplamaları için bir yetenek gösterdi ve okulda matematik ve fizik büyük ilgi oldu. 1876 ​​yılında, matematik, kimya ve fizik eğitimi, Uppsala Üniversitesi girdi. Fizik pratik talimat iyi değildi, ve 1881 yılında Bilimler Akademisi Profesörü E. Edlund altında çalışmak Stockholm gitti.

Burada Arrhenius kıvılcım deşarj elektromotor kuvveti ölçümleri eserinde Edlund yardım ederek başladı ama yakında kendi ilgi taşındı. Bu tez Recherches sur la conductibilité galvanique des elektrolitleri (elektrolit galvanik iletkenliği üzerine araştırmalar) (1884) sonuçlandı. Onun sonuçlarından yazar, elektrolitler, suda çözündüğünde, pozitif ve negatif iyonların elektriksel olarak zıt bölünür veya ayrışmış değişen derecelerde haline gelmesi sonucuna varmıştır. Bu ayrılma oluştu derecesi çözüm maddenin doğası ve konsantrasyonu her şeyden önce bağlı daha büyük seyreltme geliştirilmektedir. Iyonların elektrik akımı, örneğin taşıyıcı olması gerekiyordu elektroliz değil, aynı zamanda kimyasal aktivite. Büyük seyreltme, iyonları ve bunların sayısının gerçek sayı (tüm moleküller ayrışmış) arasındaki ilişki özel ilgi bir miktar ("sabit bir aktivite") verdi.

Ancak elektrik ve kimyasal afinite, bir zamanlar Berzelius tarafından savunulan arasında bir bağlantı fikir, bu yüzden tamamen Arrhenius 'yayının değerini iyi Uppsala bilim fakülte tarafından anlaşılmış olduğunu bilim adamları genel bilinç ortadan kaybolmuştu tez yer aldı. Öte yandan, Stockholms Högskola Kimya Profesörü Otto Pettersson, tez * özgünlük vurguladı ve Wi. Ostwald genç yazar tanışmak için Uppsala gitti. Arrhenius 'çalışmalarının temel önemi böylece açıkça ve 1884 sonunda da fiziksel kimya Uppsala docentship var - bu yeni bilim dalı İsveç'te ilk. Edlund etkisi sayesinde o, onu, Riga Ostwald ve Kohlrausch Würzburg 1886 yılında çalışmak için etkin Bilimler Akademisi'nden bir seyahat bursu verildi. 1887 yılında Graz bölgesindeki Boltzmann oldu ve 1888 yılında Amsterdam van 't Hoff ile çalıştı. Bu yıllarda Arrhenius, osmotik basınç elektrolitik ayrılma etkisi, donma noktası düşürücü kanıtlamak ve elektrolit içeren solüsyonlar kaynama noktası artırmak için mümkün oldu. Daha sonra, toksinler ve antitoxins arasındaki ilişki, serum tedavisi, sindirim ve emilim yanı sıra mide ve pankreas suları rolünü biyolojik sorunları ile bağlantılı olarak önemini okudu. Elektrolitik disosiasyon teorisinin büyük önem bugün evrensel bazı değişiklikler gerekli olsa bile, kabul edilmektedir.

Arrhenius 1891 yılında, Giessen, Almanya ona sunduğu profesörlük düşmüş ve kısa bir süre sonra fizik Stockholms Högskola okutmanlık elde. 1895 yılında orada fizik profesörü oldu. O profesörlük emekli O, 1897 - 1905 ek Rektörü oldu. O Berlin'de bir profesörlük için bir davet vardı, ve Bilimler Akademisi sonra onun şefi olarak başlamak için Arrhenius ile Fiziksel Kimya Nobel Enstitüsü (1905) karar verdi. Başlangıçta o kiralık bir dairede çalışmak vardı, ama yeni bir bina 1909 yılında açıldı. Işbirlikçilerinin İsveç ve diğer ülkelerde çok sayıda ona geldi ve onun fikirlerini daha geniş para kazandırdı.

1900 yılında Arrhenius onun Lärobok i teoretisk elektrokemi (teorik elektrokimya Ders Kitabı) 1906 yılında yayınlanan Theorien der Chemie (Kimya Teorileri) ve İmmünokimya takip ve çözümleri 1918 yılında Silliman dersler Teorileri. O (iklim atmosfer, radyasyon basıncı evrende yaşayan sporların yayılmasını sağlamak ihtimali tartışma, CO2 içeriği önem teorisini tarafından gösterildiği gibi, fiziğin çeşitli dallarında canlı bir ilgi duymuşlardı panspermy) ve kuzey ışıkları bilgimizi yaptığı çeşitli katkılarla. 1903 yılında onun Lehrbuch der kosmischen Physik (kozmik fiziğin Ders Kitabı) ortaya çıktı.

Birçok konferanslar ve kısa yayınlar ilgisi ve genel halk için yazma kapasitesi tanıklık verdi. Özellikle hayatının son on yıl boyunca, popüler kitaplar, genellikle çeşitli dillere çevrilmiş çok sayıda yayınlanmış ve çok sayıda sürümleri çıktı. Bu Världarnas utveckling (1906 Yapımında Worlds), Stjärnornas Öden (1915, Yıldız, Kader) ve diğerleri ait. 1913 yılında Smittkopporna och deras bekämpande (Çiçek ve onun mücadele) ve 1919 Kemien och det moderna livet (Kimya ve modern Yaşam) ortaya çıktı.

Arrhenius Yabancı 1911 yılında Royal Society üyeliğine seçildi ve Toplum Davy madalyası ve aynı zamanda Chemical Society (1914) Faraday Madalyası verildi. Aldığı bu ayrım birçok belirteçleri arasında Birmingham, Cambridge, Edinburgh, Greifswald, Groningen, Heidelberg, Leipzig ve Oxford Üniversitelerinde fahri derece.

Arrhenius eserinde ve onun aile hayatında mutlu mutlu bir adam oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Alman ve Avusturyalı bilim adamları savaş esiri olmuştu bırakın ve ödenebilmesi için başarılı çabalar.

1894 yılında Sofya Rudbeck, onun bir oğlu vardı kim tarafından, kimler tarafından ve 1905 yılında Maria Johansson diye bir oğlu ve iki kızı vardı - O iki kez evlendi.

2 Ekim 1927 tarihinde Stockholm'de öldü ve Uppsala gömüldü.