James Christy (ABD, 1938 – )

James Walter Christy (1938 doğumlu) bir Amerikan astronom olduğunu.

Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri Gözlemevi çalışırken 22 Haziran 1978 tarihinde, Pluto kısa bir süre sonra Charon adlı bir ay, olduğunu keşfetti.Adı 1986 yılında IAU tarafından kabulünden kadar gayri resmi olarak kaldı.

Keşif dikkatli Pluto bir fotoğrafik plaka bir genişleme incelenmesi ve bir tarafta çok hafif bir çıkıntı vardı fark tarafından yapıldı. Pluto uzun görüntü yanlış hizalama kaynaklanan bir kusur olduğu düşünülüyordu çünkü bu plaka ve diğerleri "kötü" olarak işaretlenmiş olmuştu. Ancak, Christy sadece Pluto uzun-arka yıldız değildi fark ettim.

Deniz Gözlemevi Christy daha önceki çalışmaları çift yıldız fotoğrafını dahil, bu yüzden bu çıkıntı Pluto bir arkadaşı olabileceğini aklına. 1965 uzanan gözlemevi arşiv görüntüleri inceledikten sonra, o çıkıntı gerçekten bir ay olduğu sonucuna vardı.

Fotoğrafik kanıt ikna edici ama (bu şişkinliği Pluto üzerinde dev bir dağ olduğunu mümkün kaldı) kesin değildir kabul edildi. Ancak, Charon en hesaplanan yörünge, Plüton ve Charon karşılıklı tutulmaları bir dizi dayalı tahmin ve tespit, keşif teyit. oldu

1965 plakaları not "uzamış Pluto görüntü" dahil, ama Christy dahil olmak üzere gözlemevi astronomlar, tabak 1978 yılına kadar kusurlu olduğunu kabul.
Bu Hubble veya uyarlamalı optik kullanarak yer tabanlı teleskoplar gibi daha modern teleskoplar, olarak, Pluto ve Charon ayrı görüntüleri çok kolay çözülebilir.

2008 sonlarında, asteroit 129.564 Christy onuruna seçildi.