Jean-Baptiste Joseph Fourier

Jean Baptiste Joseph Fourier 18. yüzyılda yaşamış olan ünlü bir matematik ve fizik bilim adamıdır. En çok soyadını verdiği fourier analizi ile bilinir. 1768 yılında Fransa’da doğan Fourier dokuz yaşındayken annesini ve sonraki sene de terzi olan babasını kaybetti. Ailesinin ölümünden sonra kendi şehrinde askeri bir okula başladı. 13 yaşına geldiğinde asıl ilgi alanının matematik olduğunu fark etmeye başladı.

1787 yılında papaz olmaya karar veren Fourier bir manastırda eğitim görmeye başlar. Bir müddet sonra matematiğe olan ilgisinin arttığını görür ve iki sene sonra manastırdan ayrılır. Benedictine Üniversitesi’nde öğretmen olarak çalışmaya başlar. Fakat burada da uzun bir zaman kalamayan ve ne yapmak istediğine dair emin olamayan Fourier 1790 yılında hayatına yeni bir alanda devam etmeye karar verir ve siyasete atılır. Belli bir zaman sonra görecektir ki politika da onu mutlu etmemiştir. Politika hayatı sırasında Fransız devrimlerinde gerçekleşen terör onu oldukça huzursuz etmiştir. Siyaseti bırakmak istese de bu kolay olmamış ve bir müddet sonra öğretmenlik hayatına geri dönmüştür. 1794 yılında siyaset alanında yaşadığı olumsuzluklardan dolayı tutuklanan Fourier idam edilmekten kurtulur ve serbest bırakılır.

Fransa Üniversitesi’nde öğretim vermeye başlayan Fourier; Laplace, Lagrange ve Monge gibi önemli bilim insanları ile oldukça iyi ilişkiler içerisindeydi. Fourier aynı üniversitede olduğu bu bilim adamalrıyla birlikte matematik araştırmaları yapmıştır.

Fourier 1978 senesinde Napolyon’un ordusuna bilimsel danışman olarak katıldı. Sefer sonunda Mısır’da arkeolojik kalıntıların incelenmesinde yardım etti. Mısır’daki araştırmalar boyunca bilimsel heyetin başı olarak yer aldı. Fourier 1801’de Mısır’dan döndüğünde Napolyon’un onun için farklı planları vardı. Fourier’e yöneticilik teklifi edildi. Fourier akademik çalışmalardan uzak kalmak istemediği için bu tekliften mutlu olmasa da Napolyon’un teklifini geri çeviremezdi. Belli bir zaman sonra Grenoble’nin baronu oldu. Grenoble’de bulunduğu zaman boyunca ısı teorisi üzerine matematiksel araştırmalar yaptı. 1807’de araştırma yazısını Paris Enstitüsü’ne sundu fakat tepkiler beklediği gibi değildi. 1812 yılında başka bir çalışmasıyla ödül aldı. Bundan on yıl sonra ısı iletimi konusunda yaptığı araştırma yayınlandı. Bu çalışmanın fizik ve matematiğe katkıları büyüktür. 1817 yılında akademiye üye olarak seçilen Fourier 1830’da ölmüştür.

Jean Baptiste Joseph Fourier’e asıl ününü veren şey bulduğu fourier analizidir. Fourier analizleri kullanarak yapılan işlem sonuçlarıyla fonksiyonların frekansı belirlenebilir. Günümüzde Asterosismoloji, mühendislik, kuantum mekaniği alanlarında titreşim analizlerinde, bilgi, sinyal işlemede ve birçok alanda fourier serileri kullanılır.