Max Born

Max Born profesör Gustav Born, anatomist ve embriyolog 11 Aralık, 1882, ve sanayicilerin bir Silesian ailesinin bir üyesi olan eşi Margarete, kızlık soyadı Kauffmann, Breslau doğdu.

Max Breslau König Wilhelm Kullanıcı Gymnasium katıldı ve Breslau (bilinen matematikçi Rosanes matris calculus onu tanıtıldı nerede), Heidelberg, Zürih (burada o derinden yüksek analiz Hurwitz Kullanıcı derslerine etkilendim oldu) Üniversitelerinde yaptığı çalışmalar devam etti, ve Göttingen. Klein, Hilbert, Minkowski, ve Runge altında oturan, başta matematik okumak değil, aynı zamanda Schwarzschild altında çalışılan astronomi, Voigt altında fizik ve öğrenme ikinci koltuk. O, 1906 yılında elastik kablolar ve şeritlerin istikrar yaptığı çalışmalarla, Göttingen Üniversitesi Felsefe Fakültesi Ödülü'nü kazandı ve bir yıl sonra, bu işin temelinde bu üniversitede mezun oldu.

Tarihi bir sonraki Larmor ve JJ altında çalışma, kısa bir süre için Cambridge gitti Thomson. Breslau 1908-1909 yıllarında, o fizikçiler Lummer ve Pringsheim çalıştı ve aynı zamanda görelilik teorisi üzerine çalıştı. Onun kağıtları birinin gücünü, Minkowski, 1909 kışında Göttingen ama yakında orada döndükten sonra yaptığı işbirliği davet, Minkowski öldü. Daha sonra fizik alanında Minkowski edebi eserler eleme ve bazı tamamlanmamış bildiri yayımlama görevi vardı. Çok geçmeden relativistik elektron eserinde tanınması Göttingen'de akademik bir öğretim görevlisi oldu. Michelson görelilik (1912) Chicago'da konferans davetini kabul etti ve o Michelson ızgara spectroscopik bazı deneyler yaptı.

1915 yılında Max Planck Berlin Üniversitesi'nde yardımcı profesör (extraordinarius) olarak bir randevu tarihi için geldi ama Alman Silahlı Kuvvetleri katılmak zorundaydı. Ordunun bilimsel bir ofisi o kadar ses teorisi üzerine çalıştı. O zaman da kristalleri teorisi çalışmada bulundu ve ilk kitabı, Göttingen başlamıştı araştırmaların bir dizi özetlenebilir Dynamik der Kristallgitter (Crystal parmaklıkları Dynamics) yayınladı.

Birinci Dünya Savaşı'nın bitiminde, bir laboratuvar elinde olduğu 1919 yılında, tarihi, Frankfurt-Main Üniversitesi'nden Profesör olarak atandı. Onun yardımcısı Otto Stern, daha sonra Nobel ödülü ile ödüllendirilmiştir ikincisi iyi bilinen deneyleri, ilk orada kökenli.

Max Born, James Franck aynı zamanda, 1921 yılında profesör olarak Göttingen gitti ve on iki yıl boyunca orada kaldı, sadece 1925 yılında Amerika'ya bir seyahat kesildi. Bu yıllarda hayatının en önemli eserler yaratmışlardır; kristaller üzerine yazdığı kitapta ilk modernleşmiş hali ve onu ve kuantum teorisi ile ilgili çalışmaların bir dizi kristal örgüleri öğrenciler, sayısız araştırmalar. Şu anda onun işbirlikçilerinin, birçok fizikçinin, daha sonra, Pauli, Heisenberg, Ürdün, Fermi, Dirac, Hund, Hylleraas, Weisskopf, Oppenheimer, Joseph Mayer ve Maria Goeppert-Mayer gibi, tanınmış olmayı. 1925 ve 1926 yılları boyunca, Heisenberg ve Ürdün ile kuantum mekaniği (matrix mekanik) ve kısa süre sonra, kuantum mekaniği, istatistiksel yorumlama, kendi çalışmaları ilkeleri konusunda incelemeler yayınladı.

Olduğu gibi diğer pek çok Alman bilim adamları, 1933 yılında göç etmek zorunda kaldı ve o üç yıl boyunca Stokes Öğretim Görevlisi olarak öğretti Cambridge, için davet edildi. Asıl çalışma alanında bu dönemde Infeld ile işbirliği içinde geliştirilen doğrusal olmayan elektrodinamik, alanında oldu.

Tarihi 1935-1936 kışında Sir CV ile çalıştı, Hindistan Bilim Enstitüsü, Bangalore altı ay geçirdi Raman ve öğrencileri. 1936 yılında, o 1953 yılında emekli olana kadar çalıştı Edinburgh Doğal Felsefe bölümü profesörlüğüne atandı. O artık küçük bir kaplıca kenti Bad Pyrmont yaşıyor.

Max Born birçok akademileri burs verilmiştir - Göttingen, Moskova, Berlin, Istanbul, Bükreş, Edinburgh, Londra, Lima, Dublin, Kopenhag, Stockholm, Washington ve Boston, Bristol, Bordeaux, Oxford, fahri doktora aldı
Freiburg / Breisgau, Edinburgh, Oslo, Brüksel Üniversiteler, Humboldt Üniversitesi Berlin Teknik Üniversitesi Stuttgart.
Cambridge, Stokes Madalyası Max Planck Medaille der Deutschen Physikalischen Gesellschaft (Alman Physical Society, yani) tutar; Hughes Madalyası Royal Society, Londra, Uluslararası Hukuk Hugo Grotius Madalyası, hem de layık görüldü MacDougall Brisbane Ödülü ve Royal Society of Gunning-Victoria Jubilee Ödülü, Edinburgh. 1953 yılında Göttingen şehrin fahri hemşehri ilan edildi ve bir yıl sonra Nobel Fizik Ödülü verildi. O, 1959 yılında Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Star Büyük Liyakat Haçı ile ödüllendirilmiştir.

Yıl 1913 Hedwig, kızlık soyadı Ehrenberg evliliğini gördü ve evlilik üç çocuğu vardır.