Charles Messier

Charles Messier fransız bir astronomdur. 26 Haziran 1760’ta doğmuş, 1817’de ölmüştür. Çocukluğunda gördüğü kuyruklu yıldızlardan ve yaşadığı bölge olan Badonvillier’den gözlenebilen güneş tutulmalarından etkilenerek astronom olmuştur. Messier, en ünlü kuyrukluyıldız avcılarından biridir. 1758’den 1782’ye kadar süren kuyrukluyıldız avcılığı sırasındaki gözlemleriyle ilgili tuttuğu dikkatli kayıtlar onu üne kavuşturmuştur. Messier, kuyrukluyıldızlardan zor ayırt edilebilen ama gerçekte kuyrukluyıldız olmayan, 100’den fazla gökcisminin detaylı bir listesini yaptı. Günümüzde bu liste “Messier Kataloğu” olarak tanınmakta. Messier Kataloğu gökyüzünde bulunan yıldız kümesi, bulutsu ve galaksi gibi birbirinden güzel birçok gökcisminin kolleksiyonudur. Günümüzdeki versiyonları, Messier’in daha sonradan gözlemlediği diğer gökcisimlerini de kapsayan katalog, derlendiği zamanda güvenilir olan ilk liste olma özelliğindedir. Messier’in listesinde yer alan gökcisimleri, halen Messier numaralarıyla tanımlanmaktadır. Örneğin katalogda, Yengeç Bulutsusu ilk gökcismidir ve M1 olarak bilinir. Bu cisim en çok dikkat çeken süpernova kalıntısıdır ve Messier’in kataloğa başlamasına sebep olmuştur. Bu süpernova patlaması, 4 Temmuz 1054 yılında Çinli astronomlar tarafından görülmüştür. Messier onun önce kuyrukluyıldız olduğunu sanmış, fakat çok geçmeden bu gökcisminin kuyrukluyıldız gibi gözle görülür, kendine özgü bir haraketi olmadığını farketmiştir. Cismi, 12 Eylül 1758’de katalogladı.

Halley kuyrukluyıldızı, Alman amatör astronom Johann Georg Palitzch tarafından 1758 yılının Aralık ayında bulunmuştur. Messier ise, yaklaşık dört hafta sonra 21 Ocak 1759’da bağımsız olarak aynı kuyrukluyıldızı bulmuştur.

Messier, ikinci bulutsusu olan M2’yi, Halley Kuyrukluyıldızı’nın yolunu gösteren kart üzerinde noktaladı. Bu cisim daha önce Maraldi tarafından bulunmuştu. M3 küresel kümesi ise onun ilk özgün buluşudur.

Messier hayatı boyunca yalnız derin uzay cisimlerini bulmakla kalmamış, güneş sistemi içindeki irili ufaklı birçok gökcisminin de konum çalışmalarını yapmış ve gezegenleri özel konumlarında göstermiştir.