Herbert Hall Turner

Herbert Hall Turner (d. 13 Ağustos 1861, Leeds, Yorkshire, İngiltere – ö. 20 Ağustos 1930, Stockholm, İsveç), astronomi fotoğraflarından yararlanarak yıldızların konumlarının saptanmasında kullanılan tekniklerin uygulanmasına öncülük eden İngiliz astronom.

1884’te Greenwich’teki Kraliyet Gözlem-evi’ne başasistan olarak atanan Turner 1893’te Oxford Üniversitesi’nde astronomi profesörü oldu ve üniversitenin gözlemevinin yöneticiliğine getirildi. 1887’de Paris’te düzenlenen bir toplantıda, bir astrografi haritası ve katalogu hazırlanması için uluslararası işbirliği yapılması kararlaştırılmıştı. Turner proje çerçevesinde Oxford Üniver-sitesi’nin payına düşen çalışmaları yürüttü. Bu çalışmalar sırasında projenin başarıya ulaşmasına önemli katkıları olan çeşitli buluşlar yaptı. 1919’da Uluslararası Astronomi Birliği’nin (IAU) kurulmasından sonra projeyi yürütmekle görevli komitenin başkanlığına getirildi. Dünya çapındaki sismoloji araştırmalarına da katkılarda bulunan Turner Oxford’un uluslararası sismoloji araştırmaları merkezi haline gelmesini sağladı.

Turner’ın Modern Astronomy (1901; Modern Astronomi), Astronomical Discovery (1904; Astronomi Keşifleri), The Great Star Map (1912; Büyük Yıldız Haritası) ve A Voyage in Space (1915; Uzayda Bir Yolculuk) adlı dört yapıtı vardır. ABD’li astronom Clyde W. Tombaugh’nun 1930′da dokuzuncu gezegen Plüton’u keşfetmesinde Turner’ın önerileri önemli rol oynamıştır.