de Saussure, Ferdinand

Ferdinand Almanya nın Leipzig şehrinde üniversite eğitimi almıştır ve Berlin de bir dönem Heinrich Zimmer in yanında Dilleri üzerine çalışmıştır. Leipzig te doktorasını yazdıktan sonra 1881 yılından 1891 yılına kadar Paris te cole pratique des hautes tudes okulunda ders vermiştir. 1891 yılından ölümüne kadar Cenova Üniversitesi inde Tarih ve Hint Avrupa dillerinin karşılaştırılması alanında profesörlük yapmıştır. Ferdinand de Saussure Cenova Üniversitesi nde 1906 yılından 1911 yılına kadar Genel dilbilim üzerine dersler vermiştir. Saussure ün şöhreti yaşamı boyunca Slav dilleri araştırmacısı olarak yaptığı çalışmalarında mevcuttur. Hint Avrupa ses sisteminin yeniden yapılandırılması sürecinde Saussure kaybolan ses katsayılarının varlığını kuramsal olarak talep etmektedir. Bu ses katsayılarını daha sonraları Danimarkalı dil araştırmacısı Hermann M ller de 19 yüzyılda Laringeal olarak tanımlamıştır. Saussure ün ölümünden sonra 1914 yılında Bed ich Hrozn bu noktada Hint Avrupa dili olarak belirtilen Hititçe yi çözümlemiştir. Sausure ün kendi ses katsayılarını yeniden yapılandırdığı bazı durumlarda Polonyalı dilbilimci ve Slav dilleri araştırmacısı Jerzy Kury owicz Hititçedeki Laringeal i bulmuştur. Önemli kısıtlamaların hesaba katılmasına rağmen Hititçedeki Laringeal genel anlamda Saussure ün yeniden yapılandırmasının onaylanması olarak kabul edilmektedir. Ailenin doğabilimleri konusunda güçlü bir başarı geleneği vardı.
Saussure ü erken yaşlarda dil bilimi çalışmalarına bir filolog ve aile dostu Adolphe Pictet yöneltti. On beşinde Fransızca Almanca İngilizce ve Latince dillerine Yunancayı da ekledikten sonra Saussure genel bir dil dizgesi oluşturmaya çalıştı. Ve Pictet için tüm dillerin kökünde iki ya da üç temel ünsüzden oluşan bir dizgenin olduğunu öne süren Diller Üstüne Deneme yi yazdı. Pictet bu gencecik çabanın aşırı indirgemeci özelliğine gülümsemekten kendini alamamış olabilir ama daha okuldayken Sanskrit öğrenmeye başlayan himayesi altındaki bu öğrencinin cesaretini kırmadı. 1875 te Saussure Cenevre Üniversitesi ne girdi. Aile geleneğini izleyerek fizik ve kimya öğrencisi olarak kayıt yaptırmakla birlikte Yunan ve Latin dil bilgisi derslerine girmeyi sürdürdü. Bu deneyim onu mesleğinin dil incelemesi konusunda olacağına inandırdı. Çünkü yalnızca profesyonel bir dil derneğine Paris Dil Bilimi Derneği ne katılmakla kalmayıp Cenevre de ilk yılının büyük ölçüde boşa gittiğini düşünerek onu dillerini incelemek için Leipzig Üniversitesi ne yollamalarının gerekliliğine ana babasını inandırdı. Leipzig şanslı bir seçim oldu çünkü genç dil tarihçileri okulunun Junggrammatiker ya da Yeni Dil Bilgiciler in Saussure ilk kez kendi zekâsını gününün en yaratıcı dilcileri ile karşılaştırabiliyordu. Leipzig deki öğretmenlerinden biri Brugmann Saussure ün birkaç yıl önce öne sürdüğü fakat ünlü dilcilerin varsayımlarına karşıt düştüğünden vazgeçtiği genizsil selenliler yasası denen şeyi bulduğunda kendi yeteneklerine inancı kuşkusuz onaylandı.
Saussure Berlin deki on sekiz aylık bir ara dışında dört yıl boyunca Leipzig de kaldı ve 1878 Aralık ayında yirmi bir yaşındayken bir dilcinin şimdiye dek yazılımş en yetkin karşılaştırmalı filoloji yapıtı dediği M moire sur le syt me primitif des voyelles dans le langues Dillerindeki Ünlülerin İlk Dizgesi Üstüne yayımladı. Bu yapıtın en etkileyici yanı genç dilcinin tarihsel dil bilimindeki en büyük ve en temel soruna el atmış ve yöntemsel sorunların önemini vurgulamış olmasıdır. Önsözünde anlaşılmaz kuramsal sorunlar üstüne düşünceler konunun temelini yokluğunda her şeyin başıboş nedensiz ve belirsiz kalacağı temeli sorguluyorum diyordu. İnceleme birçok çevrede iyi karşılandı. Saussure Berlin Leipzig e döndüğünde bir profesör ona İnceleme nin yazarı İsviçleril büyük dil bilimci Saussure ile uzak yakın bir akrabalığı olup olmadığını sordu. Bununlu birlikte Saussure Almanya yı kendine yakın bulmamış olmalı ki Sanskrit te tamlayan durumunun kullanımı üstüne yazdığı cum laude ile doktora tezinin savunmasından hemen sonra Paris e döndü. Fransa da oldukça başarılıydı. Hemen cole pratique des hautes tudes de Sanskrit Gotik ile Eski Yüksek Almanca öğretmeye başlayıp 1887 den sonra öğrettiklerini de genel olarak filolojisini kapsayacak biçimde genişletti. Paris tesi Soci t linguistique de etkin olduğu gibi genç Fransız dil bilimci kuşağının biçimlenişini de önemli katkılarda bulundu. Ama 1891 de Cenevre de bir profesörlük önerilince İsviçre ye dönmeye karar verdi ve kendinden yaşlı meslektaşlarının ona L gion d Honneur Nişanı nı sunmalarının onuru bile onu Paris te tutamadı.
Cenevre de öğrencileri sayıca daha az ve daha geriydiler. Genel olarak Sanskrit ve tarihsel dil bilimi öğretiyordu. Evlendi iki oğlu çok az yolculuğa besbelli aklı başında bir taşralı belirsizliğe yerleşmeye başlıyordu. Git gide daha az daha acıyla ve isteksiz yazmaya başladı. Bu beni kendi istemim dışında dil biliminde neden benim için bir anlam taşıyan bir tek terim bile olmadığını açıklayacağım bir kitap yazmaya itiyor. Litvanya dili ortaçağ Alman destanları ve Latin ozanların şiirlerinde gizlenmiş özel isim çevriklemeleri üstüni bir kuramla uğraştı. Ama 1906 da bir profesörün emekli olmasıyla üniversite ona genel dil bilimi öğretme görevi böylece sırasıyla 1907 yıllarında sonunda Course de Linguistique G nerale olacak dersleri verdi. 1912 yazında yatağa 1913 Şubat ında 56 yaşında öldü. Kaynak Jonathan Culler Saussure Nihal Afa Çağdaş Ustalar Dizisi 8 İstanbul 1985 Eserleri Saussure F. Baskin Course in General Linguistics Glasgow 1977 Saussure F.
12 çeviren ve düzenleyenler E. Encyclopedic Dictionary of the Sciences of Language trans. Saussure Signs System and Arbitrariness Cambridge Cambridge University Press. An Introduction to Theoretical Linguistics Cambridge Cambridge University Press.

Genellikle 20 yüzyılın dilbiliminin babası olarak Özellikle yapısalcılık ve göstergebilim alanında adını duyurmuştur. Ferdinand doğabilimcisi Henri de Saussure ve Louise Elisabeth de Pourtal s in oğlu ve Nicolas Theodore de Saussure ün torunudur. M moire sur le syst me primitif des voyelles dans les langues auf dem primitiven System der Vokale im Avrupa Dillerindeki Seslerin İlkel Sisteminin isimli eserinde Saussure daha 21 yaşında bir öğrenciyken dilbilgisel yöntemleri uygulayarak Laringeal kuramını geliştirmiştir. 1857 de Cenevre de Sigmund Freud dan bir yıl sonra Emile Durkheim dan ise bir yıl önce doğan Saussure tanınmış bir doğabilimcinin oğluydu. Elimizdeki birkaç açıklayıcı kişisel belgeden biri olan 1894 de yazılmış bir mektupta sonunda bir yayımcının eline bıraktığı bir yazısına değinir ve sürdürür bütün bunlar ve dil bilimi konusunda aklı başında on satırcık bile yazmanın güçlüğü canıma yetti. Açık söyleyeyim ancak bundan sonra işimi bırakacağım yerden sürdürebileceğim.
Ocak 1894 tarihli mektup Letter de F. İnsanların konuşma yetisine Saussure de Noam Chomsky gibi insanlarda biyolojik olarak var olan bir yeti olarak bakmaktadır. Bu kavram bir düzeni langage kavramının ve insan konuşmasının kuram öncesi olgusal alanında bulunmaktadır. Bu kavram sosyal ve bireysel bir boyut da ortaya koymaktadır. Bu kavramın sosyal boyutunda langue kavramı özneler arası kabul edilen toplumsal bir kurum ve dilsel alışkanlıkların sosyal olarak oluşturulduğu konuşanın kafasındaki geleneksel bir sistemdir. Bu kavram bir yandan somut bir söz eylem kuramını ifade ederken diğer taraftan da her bir konuşan aracılığıyla langue kavramının bireysel olarak gerçekleştirilmesini ifade etmektedir. Aynı zamanda parole kavramı bulunduğu yerdeki sosyal boyutunda ele alındığında yeni dilsel anlamların diyaloglu olarak oluşturulmasını ve langue kavramının değişimini ifade etmektedir. Bir yandan langue kavramı içerisinde parole kavramına dair hiçbir şey bulunmazken diğer yandan da parole kavramının her bir sosyal üretim sayesinde langue olarak adlandırılması mümkündür. Ayrıca parole kavramı aracısız gözlemlere ait langue kavramından uzaklaşmaktadır. Langue kavramı Saussure tarafından Genel Dilbilimin Temel Sorunları de linguistique g n rale eserinde ele alınmıştır. Langue ve parole içerikli ayrım ve çift kutuplu yaklaşım konusunda çeşitli öncü benzeri ve sonraki çeşitlemeleri bunlar ergon energeia.