John Bardeen

Elektrik sinyallerini güçlendiren amplifikatörler ve elektronik anahtarlar bir zamanlar büyük, çalıştırılması zor ve kolaylıkla bozulan aletlerdi. John Bardeen, William Shockley ve Walter Brattain adındaki iki bilim adamıyla birlikte çok daha etkili bir cihaz üretti: transistor

Bardeen Amerika'nın Wisconsin eyaletinin Madison kentinde doğdu. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Bell Telefon Laboratuarlarında çalışmaya başladı. Orada Shockley ve Brattain'le tanıştı. Birlikte, elektriğin yarı iletken maddeler adı verilen maddelerden geçişini anlamak için deneyler yapmaya başladılar. 1947 Noel'inden hemen önce, bilim adamlarından biri bir mikrofona konuştu ve dünyanın ilk yarı iletken transistoru elektrik sinyalini güçlendirerek adamın sesinin daha yüksek çıkmasını sağladı. Ekip bu çalışmalarıyla 1956 Nobel Firik Ödülü'nü kazandı. Transistorun geliştirilmesi, cep hesap makinesi, dijital saat ve dizüstü bilgisayar gibi cihazların icadına yol açtı.

Bardeen daha sonra J. R. Schrieffer ve Leon Cooper'ın da dahil olduğu bir ekip kurdu. Bazı maddeler elektrik akımına direnirken, süper iletken adı verilen diğerlerinin direnmeyişini araştırmaya başladılar. Süper iletkenlerin çalışmasını açıklayan ekip 1972 Nobel Fizik Ödülünü kazandı. Bardeen Nohel Ödülünü aynı alanda iki kez kazanan ilk insan oldu.