Karl Ferdinand Braun

Braun radyo ve televizyon teknolojisinin gelişmesine önemli katkılarda ve Guglielmo Marconi ile 1909 Nobel Fizik Ödülü nü paylaştı. 1872 de Berlin Üniversitesi nden fizik doktorasını aldı. 1895 de Fizik Enstitüsü yöneticisi ve Strazburg Üniversitesi nde fizik profesörü oldu. 1897 de katot ışınlı tüpü ve katot ışınlı tüp osiloskobunu icat etti. Radyonun gelişim sürecinde telsiz telgraf ile de uğraştı. 1898 lerde Kristal diyot doğrultucuyu icat etti. Guglielmo Marconi Braun un patentlerini kullandı. Braun un İngiliz patentinin ayarları Marconi nin birçok patent ayarlarında kullanıldı. Marconi sonralarda Braun un patentlerinden bir parça aldığını itiraf etti. 1909 da telsiz telgrafa olan katkıları için Marconi yle beraber Nobel Fizik Ödülü aldı. Dünya Savaşı nın başlangıcıyla beraber Alman kablosuz iletişim istasyonunu Corporation un İngilizlere karşı savunmaya yardım etmek için Amerika savaşa katılmadan önce Amerika Sayville a gitti.
Amerika savaşa katıldıktan sonra Braun tutuklandı ama rahat bir şekilde Brooklyn a gitti. Braun 1918 de savaş bitmeden önce Brooklyn deki evinde vefat etti.

Kari Ferdinand Braun 6 Haziran 1850 de Fulda da doğdu. Öğrenimini Marburg ve Berlin üniversitelerinde tamamladıktan sonra 1870 te Quincke nin asistanı olan Braun 1876 da Marburg Üniversitesi fizik profesörlüğüne getirildi. 1895 te Strasbourg Üniversitesi ne giderek Fizik Kürsüsü başkanlığında ve Fizik Enstitüsü yöneticiliğinde bulundu. 20 Nisan 1918 de New York ta öldü. Geliştirdiği çeşitli elektrikli araçlardan kendi adıyla anılan elektroskop elektrostatik itme ya da çekme ilkesiyle çalışan herhangi bir cisimdeki elektrik yükünün yeğinliğini ve cinsini saptamakta kullanılan bir çeşit voltmetreydi. Son bölümü dibi flüorışıl bir maddeyle kaplı bir koni şeklinde olan tübün içinde ilerleyen katot ışınları elektronlardan oluştuğu için bir manyetik ya da elektrik alanının etkisi altında sapma gösterir. Osilograf aynı ilkeyle çalışan televizyon ve radarın geliştirilmesine de olanak sağlayan bir buluştur. KAYNAKLAR Ferdinand Braun 1965 Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi.