Charles Townes

Charles Hard Townes, ABD’li fizikçidir. 28 Temmuz 1915’te South Carolina eyaletinde doğdu. 1939 yılında California Institute of Technology’den doktorasını aldıktan sonra Bell Telefon Laboratuarı’nda çalışmaya başladı. Charles Hard Townes, 1948’de doçent, iki yıl sonra ise profesör oldu. Profesör olduktan sonra Columbia Üniversitesi’nde Radyasyon Laboratuarı’nın yöneticiliğini üstlendi.


Townes, kısa dalga boyunda yüksek frekanslı ışık üretme fikrinin ilk kez 1951 yılında, açelya çiçeklerine bakarken aklına geldiğini söylemişti. Townes ve öğrencileri, ilk kez 1954 yılında ‘maser’ adını verdikleri mikrodalgayı güçlendiren bir cihaz üretti. 1961 senesinde ise Mas-sachusetts Institute of Technology’de fizik profesörlüğüne getirildi.

Kuantum elektroniğine katkıları ve maşeri gerçekleştirmesi (Lazeri keşfetmesi) nedeniyle 1964 yılında Basov ve Prohorov ile birlikte Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü. Bell Laboratuvarları, yeni icadı ‘lazer’ adıyla patentledi. Aynı zamanda tıp ve telekomünikasyon alanlarında da çalışmalarda bulundu. 1967’den itibaren çeşitli madalyalar ve ödüller aldı.