Pieter Zeeman

(Doğumu : 25 Mayıs 1865, Zannemaire – Ölümü : 9 Ekim 1943, Amsterdam, Hollanda), kendi adıyla anılan etkiyi (Zeeman etkisi) bularak 1902 Nobel Fizik Ödülü’nü Hendrik A. Lorentz ile paylaşan Hollandalı fizikçi.
Leiden Üniversitesi’nde Lorentz’in öğrencisi olan Zeeman, 1890’da aynı üniversitede ders vermeye başladı. Altı yıl sonra, Lorentz’in önerisi üzerine magnetik alanların ışık kaynakları üzerindeki etkisini araştırmaya girişti ve salınan ışığın tayftaki çizgilerinin her birinin çeşitli çizgilere yarıldığını buldu; bu olgu Zeeman etkisi olarak adlandırılmıştır. 1900’de Amsterdam Üniversitesi’nde fizik profesörlüğüne atanan Zeeman, 1908’de de bu üniversitedeki Fizik Enstitüsü’nün yöneticiliğine getirildi. Yaşamının sonuna değin burada çalışan Zeeman, ışığın, su ve kuvars çakmaktaşı gibi hareketli ortamlardaki ilerleyişini inceledi.

Pieter Zeeman önceki fizikçiler gibi adını duyurmuş birisidir. Lakin Pieter Zeeman ‘ın en büyük şansı şuydu, Hollanda halkı ve hükümeti fiziğe verdiği önemi hiç bir şeye vermemiştir. Bu nedenle Pieter Zeeman her zaman el üstünde tutuldu. Pieter Zeeman hayatı bu nedenle heyecanlı ve hür geçmiştir. Pieter Zeeman buluşları hollanda halkı tarafınca gözlemlendi ve Pieter Zeeman buluşları ile ülke yenilendi. Fizikte devrim yaratmayı geçtim, ülkesine büyük katkılarda bulunan Pieter Zeeman joseph john thomson buluşları ve Pieter Zeeman joseph john thomson hayatı ile okuyanları derinden etkilemiştir. Tabi onun ülkesinde de ters insanlar vardı. Aslında bu ters insanlar, ülke de ajanlık görevi yapmaktaydı. Mesela Amerikan ajanları, Hollanda da doğmuş ve büyümüş gösterilip meclise yerleştirilmiştir. Bunun sonucunda Pieter Zeeman joseph john thomson icatlarını sahiplenmek için ellerinden geleni yaptılar. Lakin Hollanda halkı ayaklandı ve buna son demek amaçlı yürüyüş yaptılar. Bu yürüyüş ile ajanları tutan Hollanda da ki köstebekler geri çekilmek zorunda kaldılar. Pieter Zeeman joseph john thomson hayatı çok ilginç sonlanmştır.