Louis Agassiz

İsviçre asıllı Amerikalı doğabilimci (İsviçre/Motier. 1807-ABD/Massachussets’te Cambridge, 1873) Protestan bir papaz olan babası Fransa’dan İsviçre ye sürgüne gönderilmişti. Doğabilimci olmasında en önemli etken annesiydi. Önce felsefe, daha sonra da Münih Üniversitesi nden tıp doktoralarını aldı. Bilimsel araştırmalarını uzun süre İsviçre de sürdüren Agassiz, 1861 den başlayarak Amerikan yurttaşlığını seçti. Harward Zooloji Müzesinin kuruluşunda görev aldı ve kurulduktan sonra da ilk yöneticisi oldu. Agassizin ilk çalışmaları, ihtiyoloji (balık bilimi) konusunda oldu. Bu konudaki çalışmalarının ağırlığını, Brezilya’da Amazon Irmağı nda yakaladığı örnekler oluşturur. Henüz 22 yaşındayken çalışmasını yayımladı. Daha sonraki çalışmaları, kendi kadar ünlü doğabilimci Geoges Cuvier ve yine ünlü Coğrafyacı Alexander von Humboldt un desteğiyle Neuchatel Üniversitesi nde doğa tarihi profesörlüğüne atanmasını sağladı. Çalışmalarını sürdüren Agassiz balıklardan sonra fosil yumuşakçaları inceleyerek, Etudes Critigues surles mollusgues lossiles (Fosil Yumuşakçalar Üstüne Eleştirili incelemeler) adlı eserini yayımladı.

Agassiz in ötekilerden oldukça değişik bir çalışma alanı da buzulların hareketliliği konusudur. Bu çalışmalarıyla buzulların hareketli olduğunu kanıtlamaya çalıştı.
Agassiz’in özellikle hayvan fosil ve sınıflandırma çalışmaları, Darwin’in kuramı için oldukça iyi kanıtlar içeriyorsa da kendisi bu kurama şiddetle karşı çıkanlar arasındaydı ve yaratan tanrı düşüncesine inanıyordu. Başlıca eserleri: Selecla Genara et Species Piscium (Piscum cinslerinin Genel Seçimi) 1829; Recherches sur les Poissones Fossiles (Balık Taşılların Araştırılması Üzerine)1833-1844; Etudes sur les glaciers (Buzulların Araştırılması) 1840, Etudes Critiques sur les Mollusques Fossiles (Yumuşakça Taşıllarının Eleştirel Araştırmaları) 1841; Contributions to the Naturel History of the United States (ABD Doğal-Tarihine Katkılar) 1857-1862; Essay on Classification (Sınıflama Üzerine Makale) 1859: A Journey in Bra-zil (Brezilya’ya Bir Gezi) 1868