Georgius Agricola

Agricola bu resimde, başında bir doktor kepiyle, elinde de bilgi ve yerbilimi simgeıeyen bir çekiç tutarken görülüyor.

Agricola, Erzgebirge tepelerindeki Alman kasa­hası Glauchau'da, Georg Bauer olarak dünyaya gel­di. Kitapların yaygınlaşmaya başladığı bir çağda ye­tişti ve Glauchau, Zwichau,i Magdeburg yakınla­rındaki pek çok okula devam etti.

Babası, boyacı ve yünlü kumaş yapımcısıydı. Georg, yirmi 'yaşına kadar üniversiteye gitmedi (o dönemde, normalolarak 12-15 yaşlarında gidilirdi), 1515'te Leipzig Üniversitesı'nden'Tıp lisansı :le mezun oldu ve Yunanca öğretmenliğine başladı

Aynı tarihlerde Georg, bilimadamİarı arasında­ki modaya uyarak, adını Latinceleştirdi. Latince «Ag­ricola
Öğrenimini sürdürmek için İtalya'ya gitti ve orada felsefe ve tıp konusunda yazılmış klasikleri okudu. Bu arada, vatanı Erzgebirge bol bulunan madenlerin gelecekte tedavi amacıyla kullanılabilece­ğini düşündü.

Almanya'ya tıp doktoru olarak döndü ve joac­himsthal kasabasının hekimliğini üstlendi. joachim­st hala günümüzde Çekoslovakya'da yeralır ve gü­müşüyle ünlü başlıca madencilik merkezlerinden bi­ridir. joachimsthal gümüşünden yapılan metal pa­ralara,dolar sözcüğünün de türediği thalers adı ve­rilirdi.

Kentin 10.000kişilik nüfusu, madenciler ve ma­den işleyicilerinden oluşuyordu. Meslek hastalıkları çok yaygındı. Agricola, madenIere ve tasfiyehanelere yaptığı ziyaretlerle,kısa sürede madenler ve metalürjı konusunda pek çok bilgi edindi.

Joachimsthal'da yaşam çok zor olduğundan Ag­ricola, daha sakin birmadencilik kenti olan Chem­nitz'e taşındı. Orada bilgisini kazanca dönüştürdü ve madencilikteki akıllı seçimi, onu kentin en zengin 12 kişisinden biri haline getirdi.

Agricola, ünü nedeniyle, resmi tarihçiliğe atan­dı. Ancak, gerçekıere bilimsel yaklaşımı, onu eski yö­neticilerin hatalarını açıklamaya yönelttiği için göz­den düştü; Tarih çaıİşmaları 1963'e kadar yayınlanmadı.

Agricola'nın ünü, temelde, madencilik ve yerbilim üzerine yazdığı yapıtlardan gelir. En önemli yapıtı, «De Re Metallica
Agricola'nın yaşamında bile çok büyük olan ünü, katolik olmasına karşın, ateşli bir protestan kenti olan Chemnitz'de, birçok kez belediye başkanı seçil­mesinden de anlaşılabilir.

Endüstri tekniklerinin!' gizli tutulduğu bir çağda Agricola, bu yöntemlerin ve gelişmelerin yayınlana­rak herkesçe yararlanılması gerektiğine inanıyordu. Yaygınlık kazandırma amacıyla yapıtlarını Latince­yazdıysa da, «De Re Metallica