Jöns Jakob Berzelius

20 Ağustos 1779’da Linköping yakınlarında doğan ve 7 Ağustos 1848’de ölen İsveçli Jöns Jacob Berzelius,çağdaş kimyanın kurucularından biridir.

Kimyaya en önemli katkıları,atom ağırlıklarını belir- lemesi,çağdaş kimyasal simgeleri ve elektrokimya kuramını geliştirmesi,birçok yeni elementi bulup ayırması,klasik çöz-ümleme tekniklerine katkısı,terimlerini de kendisinin önerdiğiizomerlik ve kataliz konusundaki araştırmalarıdır.Bilimde deneysel yaklaşımın en katı savunucularından olan Berzelius,her yeni kuramın,kimya alanındaki bütün bilgi birikimiyle uyumlu ve tutarlı olması gerektiğini savunmuştur.

Berzelius,daha çocukluk yıllarından başlayarak kimyaya büyük bir ilgi duymasına karşın,Upsala Üniversitesi’ndeki tıp öğreniminde başarısızlığın eşiğine kadar geldi.Fizik dersindeki üstün başarısı dışında en düşük notları alarak,1802’de tıp dok-torasını güçlükle tamamladı ve Stockholm Üniversitesi’nde tıp,botanik ve eczacılık asistanı olarak çalışmaya başladı. 1807’de profesörlüğe getirildi,ertesi yıl Stockholm Kraliyet Bilimler Akademisi’ne seçildi.1818’de akademinin daimi Sekreteri oldu.1815-1832 arasında Stockholm’deki Karolinska Kraliyet Tıp ve Cerrahi Enstitüsü’nde kimya

profesörlüğü yapan Berzelius’a 1835’te İsveç kralı XIV. Karl tarafından “baron” ünvanı verildi.