J. H. van 't Hoff

Jacobus Henricus van 't Hoff, Rotterdam, Hollanda, 30 Ağustos 1852 tarihinde doğdu. Jacobus Henricus van 't Hoff, bir doktor ve Alida Jacoba Kolff yedi çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu oldu.

1869 yılında Delft az Politeknik okuluna girdi ve 1871 yılında yaptığı teknoloji diploması aldı. O kendisi için bir teknoloji olarak kasvetli bir meslek beklenen kararını salt bilimsel bir kariyer takip etmek, ancak bir şeker fabrikası, daha sonra tatil çalışmaları sırasında kısa sürede geldi. Ağırlıklı olarak matematik, Leiden az bir yıl geçirdikten sonra, 1872 sonbaharında 1873 bahar AF Kekulé ile çalışmak Bonn gitti; müfredatın büyük bir kısmı katıldı Bu dönemde, A. Wurtz ile Paris'te başka izledi 1873-1874 için. 1874 yılında Hollanda'ya döndü ve Utrecht E. Mulder altında aynı yıl doktorasını aldı.

1876 ​​yılında Utrecht Veteriner College'da öğretim görevlisi oldu, ancak Amsterdam Üniversitesi, ertesi yıl benzer bir pozisyon için bu görevinden ayrıldı. 1878 yılında aynı üniversitede Kimya, Mineraloji ve Jeoloji Profesörü olarak atanmadan geldi. 18 yıldır bu işgal altındaki sandalyeye sahip olduktan sonra Onursal Profesör, Prusya Kraliyet Bilimler Akademisi üyeliği ile bağlantılı olarak Berlin'e gitmek için daveti kabul etti. Bu değişimin başlıca nedeni, ilköğretim ders vermek ve kendi araştırma işi yapmak için çok az zaman onu terk tıbbi propaedeutics için bile bu da dahil olmak üzere çok sayıda öğrenci incelemek için yükümlülükleri ile aşırı yüklenmiş olduğu gerçekti. O özel bir bilimsel işçi sınıfının yaratılması için ateşli bir savunucusu oldu. Onun yeni hayatının sonuna kadar kaldı.

van 't Hoff, özellikle onun çığır açan yayınlar ile ün kazanmıştır. Onun doktora tezi (1874) Bijdrage tot de Kennis kamyonet Cyaanazijnzuren en Malonzuur (cyanoacetic asitler ve malonik asit bilgi katkı) hak kazandı. Ancak, çok daha büyük bir ağırlığı birkaç ay önce ortaya çıktı onun yayın: Voorstel tot Uitbreiding der Tegenwoordige in de Scheikunde gebruikte Structuurformules in de Ruimte, vb (3 boyutlu kimyasal yapı formüllerinin geliştirilmesi Önerisi). Oniki sayfaları, metin ve bir sayfa diyagramları oluşan bu küçük kitapçık, stereokimya gelişimine ivme kazandırdı. Bu yayının ele "asimetrik karbon atomu", kavramı, sonra mevcut yapısal formüller yoluyla açıklanamaz birçok izomerleri oluşma bir açıklama verilir. Aynı zamanda o, optik aktivite ve asimetrik bir karbon atomu varlığı arasındaki ilişkinin varlığına dikkat çekti.

Onun devrimci fikirler, ancak, onun Chimie dans l'Espace, 1875 yılında yayınlanmasından sonra, kabul sadece iki yıl sonra Almanca çevirisi J. Wislicenus bir tanıtım, özellikle. (İngilizce çevirisi: Uzay Kimya, 1891 yılına kadar görünmez.) Onun Dix Annees dans l'Histoire d'une Theorie (bir teori tarihinin on yıl) o gerçeğine dikkat çekti JA Le Bel daha soyut bir biçimde bağımsız olsa da, aynı fikirleri gelmişti.

1884 yılında kitabında Études (dinamik kimyada çalışmalar) chimique de Dynamique fiziksel kimya alanında ilk kez girdiği ortaya çıktı. Büyük önem dönüşüm ısı ve denge deplasman arasındaki sıcaklık değişimi sonucu olarak genel termodinamik ilişkisi onun gelişme oldu. Sabit hacim, bir sistem içinde denge sistemi empoze sıcaklık değişimi karşı olarak böyle bir yöne kaydırmaya eğiliminde olacaktır. Böylece, ısı gelişmesinde sıcaklık sonuçları düşürücü, ısı emme sıcaklığı artırırken. Bu cep denge prensibi daha sonra (1885), Le Chatelier prensibi uyguladığı basınç değişiklikleri, hacim değişimi, tazminat dahil etmek için genişletilmiş bir genel formu koymak oldu şimdi van 't Hoff-Le Chatelier olarak bilinir ilkesi.

Ertesi yıl, 1885 yılında, L'Équilibre chimique dans Çözeltiler bu teoriyi ele les Systèmes gazeux ou dissous à I'État dilué (gaz sistemleri veya güçlü seyreltik çözeltiler Kimyasal denge). İşte o yeterince seyreltik çözümler "osmotik basınç" Bu basınç, sadece bir katsayı i. gaz basıncı için formül sapan bir formül ile temsil edilebilir ve böylece konsantrasyon ve mutlak sıcaklığı ile orantılı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, buhar basıncı ve donma noktası düşürücü Raoult sonuçları sayesinde, örneğin, çeşitli yöntemler i değeri belirlendi. Böylece van 't Hoff, termodinamik kanunları sadece gazlar için değil, aynı zamanda Çözeltiler için geçerli olmadığını kanıtlamak için başardı. Onun basınç yasalar, genel geçerliliği Arrhenius elektrolitik dissosiyasyon teorisi (1884-1887) tarafından verilen - Amsterdam (1888) onunla çalışmak için gelen ilk yabancı olarak kabul edilir doğa bilimleri alanda en kapsamlı ve önemli.

Onun Berlin döneminde 1896 sürekli Stassfurt anda oluşan bu özel referans ile, okyanus mevduat kökenli sorun yapan 1905 oldu. Bu kapsamlı çalışma, özellikle daha önce bir kaç yıl için, Amsterdam onunla birlikte çalışmış olan W. Meyerhoffer tarafından yardım edildi. Muhtemelen Doğada büyük bir ölçekte meydana gelen fenomeni, laboratuvarda elde edilen küçük ölçekli sonuçları, uygulamak için ilk oldu. Çoğunlukla Prusya Bilimler Akademisi'nin Proceedings yayınlanan bu iddialı soruşturma, sonuç iki hacimde iş Zur Bildung ozeanischer Salzablagerungen, 1905-1909 kendisi tarafından özetlenmiştir.

van 't Hoff, Amsterdam yılında profesörlük yaptığı açılış konuşmasında görünür olduğu gibi büyük ölçüde bilimsel çalışma hayal gücü değerli de Wetenschap Verbeeldingskracht (Bilim hayal gücü), oldukça ayrıntılı bir çalışma sonrasında, biyografileri, o en önde gelen bilim adamları, yüksek düzeyde kaliteye sahip olması sonucuna ulaştı. Wilhelm Ostwald, onunla birlikte Leipzig'de Zeitschrift für physikalische Chemie kurulmuş ve fiziksel kimyanın kurucuları olarak kabul edilebilir.

Kendisi çok sayıda ayrım kariyerinin doruk noktası noktası olarak ona ilk Nobel Kimya Ödülü (1901) ödülü bahsedilen. Onun fikirleri başlangıçta kendi ülkesinde küçük kabul edildiğinin bir kanıtıdır adaylığını oy sayısının yetersiz olması nedeniyle 1880 yılında tevkif ettikten sonra, 1885 yılında Hollanda Kraliyet Bilimler Akademisi üyesi olarak atandı. Royal Society (1893), Prusya Bilimler Akademisi Helmholtz Madalyası (1911 Davy Madalyasını, onun diğer ayrımlar arasında Harvard ve Yale fahri doktora (1901), Victoria Üniversitesi, Manchester (1903), Heidelberg (1908) ); o da Chevalier de la Legion d'Honneur (1894), Senatör der Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft (1911) atandı. Ayrıca Chemical Society, Londra (1898), Kraliyet Bilimler Akademisi, Göttingen (1892), American Chemical Society (1898), Académie des Sciences, Paris (1905) üyesi ve onursal üyesi oldu.

van 't Hoff bir doğa aşığı idi; Leyden bir öğrenci olarak sık sık botanik gezileri yer aldı ve daha sonra Bonn tamamen şirketin veya tek başına uzun yürüyüşler yapmak, çevresindeki dağlarda zevk. Amerika Birleşik Devletleri yolculuğuna oldukça ayrıntılı açıklaması, Chicago Üniversitesi'nde ders vermek için bir davet kaynaklanan fazlasıyla seyahat sevgisini gösterir. Onun felsefe ve şiir onun yeğleme için oluşudur onun erken okul yıllarında zaten belli - Lord Byron idolü oldu.

1878 yılında Johanna Francina Mees evlendi. Onlar iki kızı vardı, Johanna Francina (d. 1880) ve Aleida Jacoba (d. 1882) ve iki oğlu, Jacobus Hendricus (d. 1883) ve Govert Jacob (d. 1889).

van 't Hoff, Berlin yakınlarındaki Steglitz, 1 Mart 1911 tarihinde öldü.